Doedelzak cursus - november t/m mei

In deze periode zijn er verschillende doedelzakcursussen gegeven. Er zijn cursussen voor halfgevorderden tot gevorderden (door Debbie Lambregts) en voor beginners tot halfgevorderden (door Bart Praet).


Doedelzak halfgevorderd t/m gevorderd - Debbie Lambregts


Debbie geeft een cursus voor halfgevorderde tot gevorderde spelers.

Inhoud

We nemen bepaalde versieringen onder de loep en zullen deze vrij technisch (in de vorm van toonladderoefeningen) benaderen. Wat het opsmukken van melodieën betreft, vertrekken we vanuit de basis en leren we verschillende tunes spelen om daarna te gaan kijken hoe jij deze stukjes jouw eigenste, persoonlijke twist kunt geven aan de hand van versieringen, variaties en contrast.
Dit alles wordt nu en dan afgewisseld met korte creasessies. Bedoeling hiervan is via geleide opdrachtjes zelf motiefjes, zinnetjes en, wie weet, zelfs een eigen creatie uit je hoed (lees: doedelzak) te toveren.
Benodigdheden: goed functionerende doedelzak in sol met halfgesloten vingerzetting en een bereik van anderhalf octaaf, schrijfgerief en eventueel opnameapparatuur.

Debbie Lambregts

Na een aantal jaar voornamelijk in het pop- en rockcircuit actief te zijn geweest met haar jeugdgroep Juvenile, kwam ze tijdens een wandeling in contact met de klanken van een Vlaamse doedelzak. Op haar 21e is ze begonnen met lessen Vlaamse doedelzak bij Oswald Lauriks in het muziekatelier te Brasschaat.

De drang om van muziek haar leven te maken werd alsmaar groter en haar oog viel op de opleiding doedelzak/barokmusette aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Jean-Pierre Van Hees. In 2008 besloot ze het er op te wagen en schreef zich in voor het voorbereidend jaar aan de kunsthumaniora te Antwerpen waar een compleet nieuwe wereld voor haar openging.
Aansluitend volgde het Lemmensinstituut waar ze onnoemelijk veel muzikale kennis en vaardigheden later haar meestergraad Musa behaalde. Binnen het kader van deze opleiding (meer specifiek in functie van de examens kamermuziek) stelde ze een folkgroep met haar favoriete volksmuziekinstrumenten samen. Dat was het begin van Aidreann.
Haar huidige projecten vormen: Aidreann, Klaproos en Pagan Sound Smash.

Luister naar Debbie's muziek
Aidreann - Fleó
Aidreann - Si La Solitude
Aidreann - Live Bal Experience
Klaproos - Compilatie
Pagan Sound Smash - promo

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 250 euro, bij betaling voor 1 november 240 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen:deelnemers zijn van gevorderd niveau. Ze hebben eerder workshops of cursussen gevolgd en spelen al enkele jaren gemotiveerd en intensief. Ze beheersen hun instrument en kunnen alle noten vlot spelen, overblazen is geen probleem. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden.
>>>Inschrijfformulier


Doedelzak beginners t/m halfgevorderd- Bart Praet

Inhoud die ik ooit voor beginners schreef

Deze groep is voor spelers die met de doedelzak zijn begonnen. Tijdens deze cursus zal men zich verder verdiepen in het instrument, waarbij het speelplezier voorop staat. Tijdens de 7 lesdagen gaan we, individueel, of in groepsverband werken aan de vingerzetting,de verschillende toonladders, de toonvorming en de druk, ofwel alle bijzondere technieken die bij doedelzakspelen horen. Daarvoor gebruiken we eenvoudige melodieën uit de doedelzaktraditie Geen instrument? Geen probleem! We hebben doedelzakken te huur!

Inhoud die jij vorig jaar schreef

We gaan dit jaar (verder) werken op techniek, versiering en het toepassen van variaties. Dit gaan we doen in traditioneel werk vanuit heel Europa, en hier en daar (misschien) een nummer van Elanor, eigen composities en ander recente muziek.
Partituren zijn beschikbaar, maar melodiën worden vooral op gehoor aangeleerd.
Benodigdheden: goed functionerende doedelzak in G/sol met halfgesloten vingerzetting en een bereik van anderhalf octaaf. Bovendien: schrijfgerei en eventueel opnameapparatuur.

Bart Praet

Bart speelt in de Vlaamse groep Elanor en daarmee spelen zij vele concerten, bals en festivals in België, Frankrijk, Italië, Portugal, Duitsland en Nederland.
Bart's wortels liggen niet ver van Gooik, een plek die als het ware folk & volksmuziek ademt. Al van jongs af aan leert hij er de volksmuziek kennen en spelen dankzij o.a. Herman Dewit, Rosita Tahon en Walter Evenepoel. Als jonge kerel volgde hij er doedelzak aan de academie bij Jean-Pierre Van Hees. Op zijn muzikaal pad ontmoette hij toen al Bert Leemans! Dankzij de grote Galicische gemeenschap in Brussel (Centro Galego de Bruxelas) kwam hij in contact met de gaita. Hij waagt zich ook aan de uilleann pipes, een bepalend instrument voor de typische klank van Elanor. Bart ontwikkelde zich als multi-instrumentalist en speelt naast allerlei doedelzakken ook op blokfluit & traverso.

Luister naar Bart's muziek op youtube
• met Elanor - Blown Away & Nuit Noire
• met Elanor - Loops (jig)
• met Elanor -This Is Not A Jig/Gîte Rural
• met Elanor - Arabica (Live at Boombalfestival 2013)

Inschrijf informatie

Kosten cursusreeks:250 euro, bij betaling voor 1 november 240 euro
Huur doedelzak (optioneel): 90 euro per drie maanden
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: Deelnemers hebben al een beetje ervaring met de doedelzak. Ze hebben bijvoorbeeld eerder les gehad of tijdens een weekend of workshopdag een beginnerscursus gevolgd. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden.
>>>Inschrijfformulier

Bij de huur van een instrument wordt 90 euro borg gerekend. Dit bedrag dient samen met het cursusgeld en de huur van het instrument overgemaakt te worden. Uiteraard krijgt u de borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.